Центр политической информации "Дата"
WWW.DA-TA.COM.UA
   «»
СТАТТЯ: Передвиборна програма кандидата

            У цій статті ми зупинимось на особливостях підготовки програм кандидатів, які балотуються шляхом самовисування (кандидати в депутати та кандидати на посади сільських, селищних, міських голів, старост). Зміст програм кандидатів, яких висунули партії, створюється на основі програм відповідних партій.

            Як вже зазначалось, програма є потужним засобом агітації. Крім того, всі промови кандидата базуються на положеннях програми. Форма та зміст програми залежить виключно від стратегії кампанії.

 

Зміст програми

            Головна вимога: програма не повинна включати положення, які виходять за межі повноважень депутата відповідного рівня або сільського, селищного, міського голови, старости. Статус і повноваження депутатів, сільських, селищних, міських голів, старост визначає відповідний закон. Перш, ніж написати програму, з’ясуйте для себе, які права та обов’язки має відповідний депутат або голова. Якщо програма кандидата міститиме обіцянки, які за законом не можна виконати, конкуренти отримають хороший аргумент у боротьбі проти такого кандидата.

            Не створюйте великий документ. Достатньо 4-5 основних положень з коротким розкриттям змісту кожного. До кожного пункту бажано подати пояснення, яким чином (за яким планом, за які кошти тощо) кандидат збирається його виконувати. Крім того, слід зазначити, як виконання кожного пункту програми вплине на життя виборців.

 

Приклад

Підвищення якості харчування у школах та дитячих садках.

Нинішня міська влада на конкурсній основі обирає підприємство, яке готує сніданки для всіх шкіл міста. Насправді цей конкурс – лише видимість, тому що замовлення щороку отримує «не чужа» міському голові фірма.

Конкурс стане чесним, до конкурсної комісії увійдуть батьки, директора шкіл, представники громадськості. Ми доручимо харчування дітей надійному постачальнику, який запропонує насправді корисну і доступну за ціною їжу. Батьки знатимуть, що їх діти отримують смачні поживні сніданки і не переплачуватимуть за них.

 

            Пункти програми мають бути актуальними для тієї групи виборців, на підтримку якої розраховує кандидат. Краще, щоб більшість пунктів програми були актуальні для основної частини жителів округу.

            Уникайте загальних гасел та обіцянок (за демократію, проти свавілля влади, за економічні реформи тощо). Практика показує, що від депутатів місцевих рад, а тим більше, від сільських, селищних, міських голів, виборці чекають вирішення конкретних місцевих проблем. Таких, як оновлення парку тролейбусів, газифікація населених пунктів, підвищення якості комунальних послуг, ремонт шосейних доріг тощо. Визначте, які проблеми є найбільш актуальними у вашому окрузі, та запропонуйте їх вирішення. Це й будуть пункти вашої програми.

            Не давайте обіцянок, які неможливо виконати. Не думати про реалістичність програмних положень можна лише тоді, коли ви маєте намір «відбути на посаді» лише одну каденцію та не плануєте продовжити політичну кар’єру. Якщо ж ви розраховуєте на перспективу, не обіцяйте неможливого. Під час вашої діяльності на посаді та під час наступної кампанії виборцям обов’язково нагадають про все, що ви наобіцяли й не виконали.

            Не використовуйте в програмі спеціальні терміни або інші слова, не зрозумілі більшості виборців. Так, у поданому вище прикладі слово «тендер» замінено словом «конкурс». Пишіть зрозуміло, яскраво та образно. Дотримуйтесь правила «одне речення – одна думка».

 

 

Форма програми

            Програма не обов’язково повинна мати традиційний вигляд: перелік заходів з розкриттям змісту кожного.

            Якщо, наприклад, діючий міський голова викликає незадоволення більшості населення, можна побудувати свою програму на основі аналізу результатів діяльності нинішніх голови та міської ради.

 

Приклад

За останні 2 роки кількість приватних підприємств в нашому місті скоротилась на 30%. Чиновники міськвиконкому постійно вимагають від підприємців хабарі. Через це вони змушені реєструвати фірми у місті-супутнику. В бюджет цього міста вони і сплачують податки. Ми створимо нормальні умови для роботи приватних підприємств і забезпечимо в такий спосіб наповнення міського бюджету.

 

            Деякі кандидати конкретизують програму серією проектів документів, які буде прийнято після обрання цих кандидатів на посаду. Так, кандидат в депутати може підготувати проекти рішень відповідної ради, які має намір винести на розгляд. На місцевих виборах така форма програми має важливий недолік: ні депутат, ні голова не приймають важливі рішення одноосібно. Оцінюючи кандидата та його програму, виборці братимуть це до уваги.

            Враховуючи, що для реєстрації кандидата на місцевих виборах програма не потрібна, він на початку кампанії може заявити лише 2-3 основних програмних положення (достатньо буде навіть одного положення, якщо заявлена мета є масштабною та важливою для всього округу). Під час кампанії кандидат та його агітатори збиратимуть накази виборців, з яких орієнтовно за 2 тижні до виборів повинна «народитись» повна версія програми. Такий варіант має дві переваги: 1) у виборців складається враження співпраці з кандидатом; 2) поява програми стає важливою подією наприкінці кампанії, тому привертає увагу до кандидата. Слід підкреслити, що програма, яку буде створено за наказами, не повинна суперечити програмним положенням, заявленим спочатку. Вона має стати розвитком цих положень.

 

 

Автор: Олександра Хрістофорова

сторінка Facebook

канал YouTube

 

 

 


 

Подпишитесь на рассылку семинаров и тренингов, если

- Ваша цель - быстро подготовить адекватный персонал для политической кампании

Ваша цель - стать профи политконсалтинга

 


<<назад
Центр политической информации "Дата"
info@da-ta.com.ua
WWW.DA-TA.COM.UA