Центр политической информации "Дата"
WWW.DA-TA.COM.UA
   «»
Мін‘юст пропонує скасувати подвійну реєстрацію партій та громадських організацій

Міністерство юстиції пропонує спростити порядок реєстрації непідприємницьких товариств, зокрема, скасувати подвійну реєстрацію політичних партій, благодійних організацій, адвокатських об’єднань, творчих спілок, торгово-промислових палат тощо.


Зокрема, проектом закону, який розроблено Мін’юстом, пропонується скасувати подвійну процедуру реєстрації таких організацій, відповідно, скасувати додатковий реєстраційний збір. А також - встановити єдиний орган державної реєстрації зазначених товариств, ввести єдиний зразок свідоцтва.


За словами Міністра юстиції Олександра Лавриновича, фактично закон спрямований на подолання бюрократизму та спрощення реалізації громадянами України їхніх конституційних прав і свобод.


Практика застосування законодавства з питань реєстрації непідприємницьких товариств, за словами Міністра, засвідчила велику кількість недоліків та неузгодженостей "спеціального" законодавства з іншими законами.


Так, з набранням чинності у липні 2004 року Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", який регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, склалась ситуація, за якої законодавчі акти по різному визначають порядок державної реєстрації окремих юридичних осіб, що фактично означає їх подвійну реєстрацію. Порядок державної реєстрації непідприємницьких товариств визначено різними законами України і на сьогодні відбувається за такою схемою: 1) реєстрація в Міністерстві юстиції (територіальних управліннях юстиції) - від 3-х днів до 2-х місяців, 2) реєстрація у державного реєстратора – від 7 до 20 днів; 3) два свідоцтва; 4) дві реєстраційні плати.


Мін’юст пропонує скасувати складну процедуру реєстрації та спростити порядок набуття непідприємницькими товариствами статусу юридичних осіб. А також - привести законодавство з питань державної реєстрації непідприємницьких товариств у відповідність до інших законів, зокрема: Цивільного кодексу України, Законів України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", "Про оподаткування прибутку підприємств".


Із майбутнім законом можна ознайомитися на сайті Мін’юсту (www.minjust.gov.ua) – до 27 серпня проект виставлено для громадського обговорення.


Зауваження та пропозиції до проекту прийматимуться на адресу: 01001, м. Київ, вул. Городецького, 13, Міністерство юстиції, Департамент легалізації об’єднань громадян, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформагентств. Або на електронну пошту за адресою: semyorkina@minjust.gov.ua
 

 

За даними Міністерства юстиції України


<<назад
Центр политической информации "Дата"
info@da-ta.com.ua
WWW.DA-TA.COM.UA