Центр политической информации "Дата"
WWW.DA-TA.COM.UA
   «»
Мін‘юст заборонив проведення планових перевірок партій в період виборчого процесу

Міністерство юстиції заборонило територіальним органам юстиції проводити планові перевірки політичних партій в період виборчого процесу. Відповідна вказівка міститься в Методичних рекомендаціях щодо виконання Міністерством юстиції та його територіальними органами визначених законодавством контрольних повноважень у сфері діяльності політичних партій.
Метою рекомендацій є впровадження єдиних організаційних засад у виконання функцій державного контролю політичних партій, покладених на Міністерство юстиції статтею 18 Закону України «Про політичні партії в Україні». Зокрема, документом визначаються засади планування перевірок, порядок оформлення результатів перевірок та повідомлення про них політичної партії.


Рекомендаціями визначається, що організація і проведення перевірок політичних партій та їх структурних утворень здійснюється з неухильним дотриманням принципів законності, невтручання у діяльність об’єктів контролю, презумпції їх сумлінності, а також публічності, відкритості та неупередженості.


Документом забороняється проведення планових перевірок в період виборчого процесу.


При проведенні перевірок, зазначається в рекомендаціях, органи юстиції мають неухильно дотримуватись частини третьої статті 4 Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо заборони втручання органів державної влади та їх посадових осіб у створення та внутрішню діяльність партій, за винятком випадків, передбачених Законом.


Державний контроль, наголошується у рекомендаціях, має здійснюватись посадовими особами Міністерства юстиції та управлінь юстиції виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

 

За даними Міністерства юстиції України


<<назад
Центр политической информации "Дата"
info@da-ta.com.ua
WWW.DA-TA.COM.UA